Ilmankosteuden säätöjärjestelmät suojaavat taidetta ja vaikuttavat esiintyjien ja yleisön viihtyvyyteen
Ympäristön kosteustason pitäminen vakaana ja tasapainoisena on ensiarvoisen tärkeää arvokkaiden taide-esineiden esillepanossa ja optimaalisten olosuhteiden varmistamisessa esiintyjille. Esimerkiksi oopperataloissa ilmankosteuden taso vaikuttaa esiintyjien suoritukseen ja hyvinvointiin.
Ilmankosteuden säätö on äärimmäisen tärkeää myös taideteollisuudessa. Löydät lisätietoja alta.
Museot ja teatterit ovat paikkoja, joihin kokoontuu paljon ihmisiä yhtä aikaa. Molemmissa on esillä myös mittaamattoman arvokasta taidetta ja kalliita laitteita, kuten musiikki-instrumentteja, elektroniikkaa, näyttämötekniikkaa ja huonekaluja.
Kaikkia näitä on suojeltava kosteuden vaihteluilta eri vuodenaikoina. Tämä asettaa korkeita vaatimuksia sisäilmalle.
Kaikkiin museon esineisiin ei voida soveltaa yhtä optimaalista suhteellista kosteutta. Kosteustaso ei kuitenkaan saisi vaihdella liian nopeasti.
Airtec®-ilmankostutusjärjestelmän avulla voidaan varmistaa, että ilmankosteus pysyy vakaana kaikkina aikoina. Näin voidaan pitää esineiden säilytysolosuhteet optimaalisena ja parantaa esiintyjien ja yleisön viihtyvyyttä.
Kaikki hygroskooppista materiaalia sisältävät artefaktit edellyttävät vakaita olosuhteita. Jos ilmankosteus ei ole asianmukainen, kuidut saattavat kutistua tai laajentua imiessään tai luovuttaessaan vesimolekyylejä. Tämän prosessin seurauksena tuote voi pilaantua, vääntyä, haalistua tai homehtua.
Kaikki nämä ongelmat voidaan välttää asianmukaisella ilmastoinnilla, jonka avulla olosuhteet voidaan pitää vakaina ja suhteellinen kosteus oikealla tasolla 45–65 prosentissa.
Sisäilma ja musiikki-instrumentit
Ammattimuusikot pitävät hyvää huolta soittimistaan ja edellyttävät, että varastointi- ja esiintymisolosuhteet ovat optimaaliset. Erityisesti pianon ja jousisoittimien kaltaiset akustiset instrumentit voivat olla hyvin arvokkaita. Ne on usein valmistettu korkealaatuisesta puusta.
Puun hygroskooppisten ominaisuuksien takia instrumentit imevät vesimolekyylejä, jos niitä säilytetään ympäristössä, jonka ilmankosteus ei ole asianmukainen. Tämän seurauksena soitin saattaa kuulostaa epävireiseltä, ja sen virittäminen voi olla mahdotonta.
Pianossa ja muissa kosketinsoittimissa on männystä valmistettu kaikupohja, joka parantaa äänen laatua. Jos ympäristön ilmankosteus ei ole oikealla tasolla, kaikupohjassa käytetty mänty alkaa imeä ja luovuttaa vesimolekyylejä. Lopulta puu kuivuu siinä määrin, että se halkeaa.
Kuiva ilma kuivattaa instrumenttien materiaaleja ja heikentää tuotteen laatua, koska materiaalit luovuttavat vesimolekyylejä ympäröivään ilmaan.
Museoiden ja teatterien ilmankostutusjärjestelmät
-
Suojaa arvokkaita taide-esineitä kuivumiselta ja homehtumiselta
-
Suojaa arvokkaita musiikki-instrumentteja
-
Auttaa ylläpitämään optimaaliset esiintymisolosuhteet esimerkiksi oopperalaulajille
-
Vähentää sähköstaattisen purkautumisen mahdollisuutta (ESD)
-
Varmistaa miellyttävät ja viihtyisät olosuhteet yleisölle ja henkilökunnalle