Sertifioinnit: ISO 22000 HACCP hygienia • ISO 9001 laatu • ISO 14001 ympäristö

Laatu ja määrä: Elintarvikkeiden tasalaatuisuus sidoksissa ilmankosteuteen

Ilmankostutusjärjestelmillä on ratkaiseva merkitys lopputuotteiden tasalaatuisuuden ja yhtenäisen määrän ylläpitämisessä niin supermarkettien elintarvikeosastoilla kuin laajamittaisessa elintarvike- ja juomateollisuudessa.

Kuivumiseen, nettopainon pienenemiseen ja tuotteiden laatuun voidaan vaikuttaa säätämällä ilmankosteutta valmistuksen, kypsyttämisen, kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Löydät lisätietoja alta.

Suhteellisella kosteudella ratkaiseva merkitys elintarviketuotannossa

Oikean suhteellisen ilmankosteuden ylläpitäminen elintarvikkeiden varastointiin tai kuivaamiseen erikoistuneessa tuotantolaitoksessa on ensiarvoisen tärkeää. Useimmat elintarvikkeet ovat hygroskooppisia, mikä tarkoittaa sitä, että niiden kosteuspitoisuus on riippuvainen ympäristön suhteellisesta kosteudesta. Ne luovuttavat vettä ympäristöön, jos suhteellinen ilmankosteus on liian matala.

Jotkin elintarvikkeet edellyttävät kypsyttämistä tietyllä nopeudella, ja ne pilaantuvat helposti, jos kosteustaso vaihtelee liian paljon. Esimerkiksi lihan ja juuston kaltaisten elintarvikkeiden kohdalla on erittäin tärkeää, että kosteustaso pidetään tarkasti tietyllä tasolla koko ajan. Muussa tapauksessa lopputuotteen nettopaino saattaa muuttua ja laatu heiketä.

Siksi suhteellisen ilmankosteuden säätö on ratkaisevan tärkeää elintarviketuotannossa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eri elintarvikkeilla on erilaiset suhteellisen kosteuden optimaaliset tasot:

Optimaalinen suhteellinen ilmankosteus (RH) vaihtelee vuodenaikojen ja elintarvikkeen mukaan:
 

Sokerin varastointi 20 – 35% RH
Lihanjalostus

45–60 % RH (kun lämpötila on 10–12 °C)

Juuston valmistus  75 – 95% RH
Lihan varastointi 85 – 95% RH
Hedelmät ja vihannekset 50–100 % RH riippuen vuodenajasta ja lajista

Lähde: Engineeringtoolbox.com

 

KATSO KOKO TAULUKKO

Elintarvike- ja juomateollisuuden ilmankostutusjärjestelmät

Airtec® tekee elintarviketeollisuuden tuotantolaitosten kartoituksia antaen suosituksia tuotantoympäristön mahdollisista parannuksista.

Projekti-insinöörimme tekevät tiivistä yhteistyötä asiakkaiden kanssa ja analysoivat tuotteiden ja tuotantolaitoksen kosteuteen liittyvät vaatimukset. Kartoituksessa huomioidaan esimerkiksi tuotantoprosessit, vuodenaikojen vaihtelut, ilmanvaihtojärjestelmät ja liikalämpöä tuottavat prosessit.

Näiden tietojen perusteella annamme yksityiskohtaisia suosituksia tuotannon ja varastoinnin optimointiin.

Lue lisätietoja tuotantolaitoksen kartoituksesta.

Airtecin® projekti-insinööreillä on vuosikymmenien mittainen kokemus ilmankostutuksen säätöratkaisujen suunnittelusta elintarvike- ja juomateollisuuden tarpeisiin.

 

Ota yhteyttä jo tänään ja saat lisätietoja

Enkelten siivun pienentäminen

Viinin ja alkoholijuomien varastoinnin ja kypsytyksen aikana tapahtuvaa haihtumista kutsutaan enkelten siivuksi. Tämä on kuitenkin asia, jonka useimmat viininvalmistajat haluaisivat mahdollisuuksien mukaan välttää.  

Viini varastoidaan puutynnyreihin, jolloin haihtumista voidaan hallita pitämällä varastointitilojen ilmankosteus asianmukaisena. Näin estetään tynnyrien kutistuminen ja laajentuminen, jolloin niihin ei muodostu mahdollisia aukkoja, joiden kautta nestettä voi haihtua. Pullotettujen tuotteiden pitkäaikaisessa varastoinnissa voidaan asianmukaisella ilmankosteudella estää korkkien kuivuminen ja viinin pilaantuminen. Myös etiketit ja laatikot pysyvät hyvässä kunnossa. 

Erään tutkimuksen mukaan jopa 2 prosenttia kaikesta Skotlannissa valmistetusta viskistä haihtuu enkelten siivuna. Määrä vastaa 440 000 tynnyrillistä viskiä. Jos tätä määrä pystytään pienentämään edes hieman, voidaan saavuttaa valtavia taloudellisia hyötyjä. Ilmankostutusjärjestelmät tarjoavat kätevän ratkaisun ilmankosteuden hallintaan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mallastamot ja ilmankostutus

Mallastus tarkoittaa ohran idättämistä niin, että prosessissa muodostuu sokeria. Mallastus tehdään mallastamoissa, joissa ohraa liotetaan ensin vedessä, minkä jälkeen jyvät alkavat itää. Kostutuksessa tulee välttää kuivia kohtia, jotta ohranjyvät alkavat itää hyvin ja tasaisesti. Näin vältetään myös raaka-aineiden kuluminen hukkaan.

Airtec® on asentanut mallastamoihin lukuisia kostutusjärjestelmiä, joiden avulla voidaan tehostaa tuotantoa ja säästää raaka-aineita.