Sertifioinnit: ISO 22000 HACCP hygienia • ISO 9001 laatu • ISO 14001 ympäristö

Virukset leviävät helpommin kuivassa ilmassa. Tässä selitys miksi näin on.

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että kohonnut sisäilman kosteus voi rajoittaa tai kokonaan estää viruksen aiheuttaman tartunnan leviämisen. Itse asiassa suhteellinen ilmankosteus, joka on 40% tai enemmän, voi melkein kokonaan eliminoida usean tyyppisten virusten tarttuvuuden - siksi sisäilman kosteuden hallinta on tärkeä asia.

Tällä hetkellä monet ihmiset etsivät tapoja rajoittaa virustartunnan leviämistä. Internetissä voi löytää epämääräisiä ohjeita alkoholipitoisten desinfiointiaineiden suihkuttamisesta ihmisten oleskelualueille.

Monista näistä erittäin luovista ratkaisuista virustartunnan estämiseksi ei ole tieteellistä näyttöä, eikä Airtec® voi suositella niitä.

Suosittelemme pysymään rauhallisena ja luottamaan siihen, mitä tosiallisesti tiedetään: Ilmankosteudenhallinta voi vähentää tartunnan vaaraa.

Faktat: Mitä tiedämme infektioriskistä ja ilmankosteudesta

Kaiken kaikkiaan virustartunnan riski vähenee huomattavasti, jos kosteus pidetään vähimmäistason yläpuolella.

Yhdysvaltain sairauksien torjunta- ja ehkäisykeskuksessa (CDC) vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat tutkivat, miten kosteus vaikuttaa influenssaviruksen leviämiseen. Koe suoritettiin useilla koneilla, jotka simuloivat sekä yskimistä että ihmisten hengitysteitä.  Järjestelyllä voitiin suorittaa mittauksia viruksen leviämisestä. Erityistä huomiota kiinnitettiin ihmisiin mahdollisesti tarttuvien virusten, kuten influenssavirusten, testaamiseen.

Tutkimus osoitti, että jopa 77% tarttuvista influenssaviruksista voi olla tarttuvia vielä tunnin kuluttua - niin kauan kuin kosteus oli 23% RH tai alle. Sitä vastoin, jos kosteus nostettiin vähintään 40%: iin, tarttuvuus laski dramaattisesti, jolloin huoneilmaan jäi vain 14% tarttuvia viruksia. Todettiin myös, että korkeampi kosteus sai myös influenssaviruksen passiiviseksi lyhyessä ajassa - vain 15 minuutin kuluttua tarttuvuudesta ei ollut käytännössä enää mitään jäljellä.

Tämä ilmiö on yksi syy siihen, miksi influenssavirukset koettelevat meitä kovimmin talvikuukausina. Kesällä tyypillinen suhteellinen kosteus sisätiloissa on yleensä 35–45%, mikä on lähellä sitä aluetta, jolla influenssavirukset eivät enää pysty tartuttamaan ihmisiä. Mutta kun lämmitämme toimistoja ja taloja talvella, suhteellinen kosteus laskee jopa alle 20% - tarjoten paljon parempia olosuhteita influenssavirukselle.

Miksi ilmankostuttimet ovat tehokkaita viruksen leviämistä vastaan

Uudet tutkimukset osoittavat, että korkeampi kosteus lisää vastustuskykyä viruksille, esim. vahvistamalla immuunijärjestelmää ja soluviestintää estäen viruksia infektoimasta isäntäsoluja. Samanaikaisesti tiedetään myös, että monentyyppiset virukset, esim. influenssa, kuolee yli 30 ° C lämpötiloissa ja yli 40-50% suhteellisessa kosteudessa. Kostutusjärjestelmä toimittaa vettä ilmaan vesisumun muodossa ja on lisäksi varustettu säätöjärjestelmällä, joka takaa tarkalleen toimistotilan tai tuotantotilan tarvitseman ilmankosteuden riippumatta ulkoilman olosuhteista.

Airtec® tarjoaa mielellään teknistä tukea ja neuvoja ilmankostutusjärjestelmien kartoittamisessa kaiken tyyppisiin rakennuksiin. Verkkosivustoltamme voit lukea myös useista erilaisista ilmankostutusratkaisuista, jotka voivat auttaa parantamaan sisäilman kosteushallintaa.

Lähteet:

https://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130227183456.htm
https://news.yale.edu/2019/05/13/flu-virus-best-friend-low-humidity
https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es1016153