Sertifioinnit: ISO 22000 HACCP hygienia • ISO 9001 laatu • ISO 14001 ympäristö

Virus ja ilmankosteus #01

Tämä on ensimmäinen artikkeli kolmen sarjasta, joka käsittelee ilmankosteuden vaikutusta viruksen leviämiseen. Tarkoituksenamme on esitellä osa tieteellisestä tutkimuksesta, joka käsittelee näiden kahden välistä suhdetta.

Viruksen leviämisestä on liikkeellä monia myyttejä ja valheita, joten on tärkeää pysyä objektiivisena ja tarkastella tosiasiallisia havaintoja.

Tässä ensimmäisessä artikkelissa tarkastellaan joitain tuloksia, jotka on saatu tutkimalla tapaa, jolla ilmankosteus vaikuttaa viruksen leviämiseen ihmisestä toiseen.

Mikä virus on?

Periaatteessa virus on DNA-paketti, joka on koteloitu proteiinisäiliöön. On kiistanalaista, onko virus elävä asia - se riippuu määritelmästäsi "elävä".

Virukset voivat moninkertaistua vain isännän sisällä, ja tästä syystä ne ovat kehittyneet esittämään ulkokuoressaan joitakin erittäin taitavia mekanismeja tunkeutuakseen immuunijärjestelmiin ja tartuttamaan ihmisiä ja eläimiä. Koska ne kehittyvät nopeasti, näemme joka vuosi oman influenssaepidemian puhkeamisen - viime vuoden mallista on kehittynyt uusi rikkomaan puolustuksemme. Jotkut vuodet ovat tietysti huonompia kuin toiset.

Lämmitetyt rakennukset = alhainen ilmankosteus

Lämmityskauden aikana lämmitämme kotejamme. Tämä tarkoittaa myös, että suhteellinen ilmankosteus laskee - mukavasta 50-60%: sta alle 20%: iin. Tämä kuiva ilma on meille epämiellyttävää ja se kuivattaa hengityselimistön limakerrokset. Tämän uskotaan olevan yksi tärkeimmistä syistä, miksi influenssaviruksella on taipumus vaikuttaa meihin voimakkaammin talvikuukausina.

Mutta pelissä on monia muitakin tekijöitä. Yksi on tapa, jolla virus leviää tartunnan saaneesta isännästä vielä tartuttamattomaan vastaanottajaan.

Virus leviää kolmella eri tavalla: fyysisellä kosketuksella, vesipisaroina tai aerosolimuodossa.​

Virus leviää kolmella tapaa

Yleisesti ottaen on kolme tapaa, jolla virus voi kulkea tartunnan saaneelta terveelle:

  • koskettamalla käsin toista tai pintaa jolle virus on levinnyt (kuten auton ohjauspyörä tai vastaava).
  • Lyhyillä etäisyyksillä koteloitumalla vesipisaroihin, joiden koko on 10 mikronia - muutama millimetri (aivastelu vapauttaa tämän tyyppisen vesipisaran)
  • Pitkillä etäisyyksillä koteloitumalla aerosoleihin, jotka ovat erittäin pieniä vesipisaroita, joiden halkaisija on alle 5 mikronia

Huolenaiheemme ovat aerosolipisarat, joissa virus voi säilyä melkein loputtoman ajan.

Pintavirus tuhoutuu nopeasti

Tutkimukset osoittavat, että pinnoilla oleva virus voi säilyä jopa 72 tunnin ajan riippuen olosuhteista. Useimmissa tapauksissa virus kuitenkin tuhoutuu muutaman tunnin kuluttua. Siksi yleinen puhtaus viruksen puhkeamisen aikana on erittäin tärkeä - ovenkahvojen ja pöytätasojen pyyhkiminen desinfiointiaineella voi vähentää tartunnan riskiä merkittävästi.

Mutta aerosolimuodossa pienissä pisaroissa oleva virus voi pysyä ilmassa päiviä ja viikkoja ja se on ongelma

1. Aivastuksen tai yskän aiheuttamat pisarat laskeutuvat painovoiman avulla, mikäli suhteellinen kosteus on oikea. Virus ei säily kauan useimmilla pinnoilla.

2. Jos suhteellinen ilmankosteus on liian pieni, nämä pisarat haihtuvat aerosoleiksi, joiden pisarakoko on alle 5 mikrometriä. Tällaiset aerosolipisarat voivat kantaa aktiivista virusta tuntien tai jopa päivien ajan.

Kun henkilö vapauttaa viruksen yskimällä tai aivastelemalla virusta sisältävät vesipisarat vajoavat alaspäin saavuttaen ns. terminaalinopeuden. Kuinka kauan tämä kestää riippuu mm. pisaroiden koosta ollen tyypillisesti sekuntteja. Kun pisara asettuu pinnalle, se lopulta kuivuu altistaen viruksen esimerkiksi UV-valolle, joka hajottaa viruksen ulkokuoren. Viruksesta tulee näin vaaraton kertakäyttöinen DNA ilman kykyä tartuttaa.

Matala suhteellinen ilmankosteus antaa virukselle paremmat mahdollisuudet menestykseen

Lämmitetyssä kodissa tai toimistossa suhteellinen ilmankosteus on alhainen. Tämä voi olla epämiellyttävää, mutta se tarkoittaa myös viruksella parempia mahdollisuuksia pysyä ilmassa pidempään. Kuivan ilman sanotaan olevan vain osittain kyllästynyt, ja tämä tarkoittaa, että vesipisaroilla on taipumus haihtua nopeammin - muuttuen aerosoliksi. Tulokset osoittavat, että aerosolikokoisissa vesipisaroissa esiintyvä virus voi pysyä ilmassa puoli tuntia jopa pari tuntia riippuen ilmanvaihdosta jne.

Tietenkin UV-hajoamista tapahtuu myös aerosolissa ja se tekee viruksesta vaarattoman tietyssä ajassa. Silti on hyvä idea varmistaa, että isännän lähettämä virus laskeutuu pinnoille mahdollisimman nopeasti. Muutoin on vaara, että se pääsee seuraavalle henkilölle hengitysteiden kautta. Tällä hetkellä WHO tutkii tätä ilmiötä ja todennäköisesti toteuttaa toimenpiteitä vähentääkseen aerosoleihin tarttuvan viruksen riskiä esimerkiksi sairaaloissa. 1)

Kuinka ilmankostutus voi auttaa?

Mitä on tehtävä? Emme voi olla lämmittämättä kotia, kouluja, toimistoja ja sairaaloita. Emmekä voi olla aivastamatta tai yskimättä.

Yhden asian voimme kuitenkin tehdä ja se on varmistaa sisäilmankosteuden pysyminen tasolla, jolla mahdollisesti virusta kuljettavat pisarat asettuvat nopeammin painovoiman johdosta.

Yksityiskodeissa tämä voidaan tehdä käyttämällä pientä kaupallista ilmankostutinta ja isommissa rakennuksissa tämä voidaan tehdä lisäämällä ilmankostutustekniikkaa ilmavaihtokanaviin tai huonetiloihin. Kun suhteellinen ilmankosteus saavuttaa tason 40–60% on viruksen tarttuvuuden dokumentoitu dramaattisesti laskevan useissa tutkimuksissa. 2)

Tästä syystä ilmankosteutustekniikka on yksi tapa, jolla voimme suojautua paremmin viruksen leviämiseltä.

Seuraava artikkeli on tulossa

Ota yhteyttä jo tänään ja saat lisätietoja

1) https://www-cnbc-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.cnbc.com/amp/2020/03/16/who-considers-airborne-precautions-for-medical-staff-after-study-shows-coronavirus-can-survive-in-air.html

2) See e.g.: Absolute humidity modulates influenza survival, transmission, and seasonality

Jeffrey Shaman, Melvin Kohn

Proceedings of the National Academy of Sciences Mar 2009, 106 (9) 3243-3248; DOI: 10.1073/pnas.0806852106

Aiheeseen liittyvät artikkelit